Het Huis

"Beleef de emotie van de kunst, in het verlangen, de
fijngevoeligheid en de schoonheid.”

 

Een unieke ruimte voor een artistiek project op mensenmaat.

Maison Particulière is een vereniging zonder winstoogmerk gevestigd in een privéwoning die zonder afspraak kan worden bezocht om er kunstwerken te (her)ontdekken, te beleven, doch niet te kopen.

De stichters brengen hier tijdelijke accrochages tot stand rond een welbepaald thema met kunstwerken die andere kunstverzamelaars zelf kiezen en ons welwillend lenen.

Maison Particulière is ondergebracht in een fraai herenhuis in eclectische stijl in de Brusselse Kasteleinsstraat. Het werd rond 1880 gebouwd door architect Jean Léon Janlet, die het in 1909 ook uitbreidde.

In 2010 werd het gebouw volledig gerenoveerd om er het huidige kunstencentrum in onder te brengen. Natuurlijk licht stroomt het huis gul binnen. Met zijn mooie stadstuin die door Jean Philippe Miest in golvende lagen groen en wit is ontworpen, is Maison Particulière nu een prachtig repositorium voor kunstcollecties.

“We wilden een warm en gezellig huis, een ruimte waar onze genodigden en de leden van onze vereniging in een rustige omgeving van kunst en van elkaars gezelschap kunnen genieten.

Met zijn drie verdiepingen en op elkaar volgende salons, zijn bibliotheek en zijn eetkamer, biedt het huis talloze mogelijkheden om de kunstwerken die wij mooi vinden, op te hangen en tentoon te stellen.”